Změnu atestací se pokusím prosadit, slíbila Jurásková

15. 3. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Často kritizovaná vyhláška o atestacích by se v budoucnu mohla změnit. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková přislíbila mladým lékařům, že pokud obdrží návrh úprav, na kterém se shodne celá odborná společnost, pokusí se jej prosadit. Norma by mohla vyjít do dvou měsíců.


Ministryně snahu jednat a změnit kontroverzní vyhlášku vyjádřila na ustavujícím shromáždění občanského sdružení Mladí lékaři (více o sdružení čtěte na Zdraví.Euro.cz zítra).

Ti mimo jiné poukázali na největší problémy a nedostatky v oblasti atestací a zkritizovali neochotu resortu jednat. Ministryně ale přítomné svou reakcí příjemně překvapila. „My se nebráníme jednání. Musíte ale svou kritiku zkonkretizovat, jakmile obdržím dopis s návrhem, na kterém se shodne většina lékařské odborné společnosti, pak začnu jednat,“ reagovala ministryně.

Překvapení zástupci sdružení ji za tato slova poděkovali a vyjádřili naději v pozitivnější vývoj. „Děkujeme Vám, paní ministryně, za tato slova, jste první, kdo je řekl. Náměstkyně Hellerová několikrát v médiích poukázala na to, že vyhláška je naprosto v pořádku a nic se měnit nebude,“ uvedl jeden z členů přípravného výboru Tomáš Kocourek.

Vím, že vyhláška má nedostatky

Ministryně přiznala, že vyhláška má určité nedostatky, o kterých věděla již v době, kdy ji podepisovala. „Když jsem přišla na ministerstvo, vyhláška již byla připravena a v té době bylo lepší ji podepsat, i když jsem věděla, že není ideální,“ uvedla ministryně s tím, že systém rezidenčních míst a tudíž i finanční podpora byly vázány právě na tuto vyhlášku.

Dodala, že i podle ní by měl finanční příspěvek jít za rezidentem a ne být vázán na pracoviště. Taková změna by prý mohla vyřešit kritizovanou nemožnost pohybu mladých lékařů.

„Tvrdím, že by bylo dobře, aby se konečně se změnami začalo, a že můžeme společně neduhy systému zoptimalizovat,“dodala optimisticky Jurásková.

Nízké platy? Nehoráznost, volali lékaři

Vedle hlavní debaty o nedostatcích v systému vzdělávání se mladí lékaři zabývali i dalšími problémy. Ministryně s nimi diskutovala i na téma nízkých platů a neúměrnému pracovnímu zatížení.

Řada mladých lékařů v totiž diskusi uvedla, že jim nemocnice, kde se připravují na atestaci, dává i jen desetinový úvazek. Tomu odpovídá také plat. Pracují ve skutečnosti 8,5 hodiny denně a to pak nemocnice v zápisu také vykáže.

Ministryně na takové příběhy reagovala překvapeným výrazem. „Jedná se o jasné porušení zákoníku práce a vy musíte takové porušení nahlásit. Pan ministr práce a sociálních věcí bude mít práci,“ uvedla Jurásková.

Lékaři sice takovou praxi kritizovali, vzápětí ale dodali, že se pouštět do sporu se zaměstnavatelem nechtějí. „Byla by to pracovní sebevražda a navíc jsme rádi, že jsme vůbec místo v oboru našli,“ uvedla jedna z diskutujících.

Právě nízké platové podmínky a „nelogický“ systém vzdělávání vede lékaře k tomu, aby se poohlíželi po práci v zahraničí. Nejčastěji tak čerství absolventi míří do Německa, kde si za stejnou práci mohou vydělat v přepočtu až 80 tisíc korun čistého.

ČLK: kmenů by mělo být 18

Podle atestační vyhlášky se připravují lékaři první dva roky pětiletého specializačního vzdělávání v některém z deseti „kmenů“, ty ale nezahrnují všechny obory.

Budoucí oční lékař přijde po dvou letech k pacientům, umí ošetřit zlomenou ruku, ale nic z očního lékařství. Měl by provádět 80 procent výkonů sám. Právě tuto skutečnost mladí lékaři kritizovali nejvíce, podle nich jde o zbytečnou ztrátu času.

„Je dobré, že nám ministerstvo věří a že to, co my chceme po cukrovkářích, aby zvládali sami, se učíme dva roky,“ komentoval vyhlášku ironicky Kocourek. Podle ČLK by mělo být vzdělávacích kmenů 18, což by pokrylo všechny specializace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?