Stát vydá téměř milion na vystudování jednoho lékaře, ale ti pak kvůli lepším podmínkám odcházejí do zahraničí. Co vy na to?

15. 4. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na anketní otázku odpovídají zákonodárci Miroslava Němcová, Jan Kasal, Karel Černý, Dagmar Zvěřinová a Ivo Strejček.


Miroslava Němcová, ODS:

To, že řada lékařů odchází, jistě není v pořádku. Nedivím se jim, že jdou za lepšími podmínkami do Velké Británie, Německa ale i arabských států. Řešení nebude rychlé. Buď budeme postupně zvyšovat pojistné, nebo se smíříme s uzavřením či sloučením některých oddělení nemocnic, lékařská komora mluví i o úplném uzavření vybraných nemocnic. Špičkoví odborníci musí být soustředěni ve špičkových zařízeních a být též špičkově ohodnoceni.

Jan Kasal, KDU-ČSL:

Určitý odchod odborníků do zahraničí je běžný i v jiných oborech, ale dvě stě lékařů ročně není malé číslo. Zvláště, když uvážíme, že v ČR chybí asi šest set doktorů, především v odborných specializacích. Odchod se nemusí týkat jen zahraničí, ale také regionálních nemocnic ve prospěch těch největších a z nemocnic na soukromé lukrativní kliniky. Zmiňují se nízké platy, ale jako hlavní problém vidím pracovní podmínky pro lékaře. Dlouhé služby, tlak na získání atestace a nezřídka i podepsané smlouvy, že stráví deset let na konkrétním místě bez ohledu na změny životní či pracovní.

Karel Černý, ČSSD:

Odcházejí zkušení lékaři, ale i mladí lékaři těsně po škole. Problém samozřejmě souvisí se mzdovými podmínkami, které jsou v českých a zahraničních nemocnicích stále nesrovnatelné. U mladých lékařů je to také spojené s přípravami na atestace. Příprava na zkoušky stojí desetitisíce, trvá několik let a k tomu mají ještě slušně uživit svoji rodinu. Řada z nich potom tuto nevyhovující situaci řeší odchodem do zahraničí. Řešení vidím v postupném navyšování mezd lékařů a zlepšení podmínek pro mladé lékaře při přípravách na atestace.

Dagmar Zvěřinová, ČSSD:

Ono se to netýká jen lékařů. Každý mladý člověk se rozhoduje o své budoucnosti, o tom, kde a za jakých podmínek chce pracovat. V případě lékařů je však rozdíl v ohodnocení u nás a v západních zemích obrovský. Postupně se to mění, ale ne každému to stačí. Myslím si, že podmínky pro začínající lékaře by se měly zlepšit. Vím, že například kraj Vysočina zavádí mimořádný náborový příspěvek pro mladé lékaře a studijní stipendia pro mediky.

Ivo Strejček, ODS:

Součástí svobody volby je i riziko, že vystudovaný lékař odejde pracovat do zahraničí, kde mu nabízejí lepší podmínky (pracovní, finanční, profesionální). S tím se ve svobodné a otevřené zemi nedá nic dělat. A není to příběh pouze některých lékařů, ale i odborníků či řemeslníků z jiných oborů lidské činnosti. A tak jako od nás do zahraničí, i k nám přicházejí odborníci odjinud. Toto je výsledek spontánního rozhodování každého jednotlivce. Každý má právo hledat svobodně své štěstí na základě vlastních preferencí. Já necítím právo jim v tom jakkoliv bránit či jejich touhy omezovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?