Rizika jsou srovnatelná

1. 2. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle právničky Zuzany Candiglioty právo ženy na volbu, kde bude rodit, potvrzuje i Evropský soud pro lidská práva.


Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv řekla Deníku:

Jsou rizika u domácích porodů vyšší?

Ze zahraničních studií vyplývá, že jsou srovnatelná. Ve skandinávských zemích je novorozenecká úmrtnost o něco menší než u nás, a tam je možné rodit doma. Čeští gynekologové klamou veřejnost. Uvádějí třeba, že v Holandsku čeká sanitka před domem ženy, která rodí doma. To ale podle tamních porodních asistentek není pravda.

Jak je možné, že se i bez lékaře objevují komplikace podobně často?

Doma hrozí určitá rizika, v nemocnici ale také – například infekce nebo nevhodný postup lékaře. Porodníci nadměrně používají různé zásahy, protrhují rutinně vodu nebo vak blan. V českých porodnicích se stále dělá to, že se tlačí rodičkám na břicho, což je na Západě zakázaná praktika. I samo prostředí je neosobní, což může ženu stresovat a zkomplikovat porod. Ve výsledku jsou rizika srovnatelná, zvláště u druhorodiček.

Čím se liší porodnictví u nás a například v Británii?

V Británii se často rodí v porodních domech, kde porod vedou asistentky, v případě komplikací je ale možné přivolat lékaře. Hned po porodu ženy odcházejí domů. Domácích porodů jsou tam asi tři procenta, ve Walesu až sedm procent. Asistentky mají povinnost chodit k porodům doma, takže závisí na volbě ženy. U nás je to tak, že samostatné porodní asistentky v podstatě nemají registrace. Nemocnice se zároveň od domácích porodů distancují. Když tedy žena asistentku sežene, je to načerno, nebo zůstane bez péče.

Musí u nás žena s dítětem povinně zůstat nějakou dobu v nemocnici?

Doporučená doba, po kterou by tam měla zůstat, je 72 hodin. Lékaři toto mohou rodičce nabízet, ne ji nutit. Někdy se ale stává, že zdravotníci neodůvodněně vyhrožují matce, že dítě zemře nebo že na ni zavolají sociálku a policii. Také si dávají podmínky, pod kterými jsou ochotni je propustit, například že si musí zajistit pediatra a sdělit jeho jméno. Rodička takovou povinnost ale nemá. Pokud je dítě zdravé a porod bez komplikací, žena se může hned poté zvednout a odejít.

Názor ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslava Feyereisla si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?