Pojišťovny již začaly tlačit na rušení lůžek, tvrdí odbory

1. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny se již začaly obracet na nemocnice aby zrušila některá lůžka. Pokud tak neučiní, hrozí prý, že jim nebude nasmlouvána péče na příští rok. Zdravotní odbory proti takovému postupu protestují a žádají analýzy.


Restrukturalizace zdravotní péče je chaotická a ničím nepodložená, chceme vidět analýzy: takový vzkaz vyslaly po včerejším jednání zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR ze všech krajů. Nemocnice podle předsedkyně Dagmar Žitníkové již hrozí rušením lůžek a propouštěním personálu.

„V Královéhradeckém kraji se na nemocnice obrátila zdravotní pojišťovna, aby připravily plány a začali rušit lůžka. Pokud to neudělají, nenasmlouvá jim péči na příští rok. Já nevím, na základě čeho k tomu dospěli, ale takové jednání je alarmující“ zlobila se pro Zdraví.Euro.cz Žitníková.

V Ústeckém kraji prý vedení holdingu oznámilo, že pravděpodobně dojde k propuštění 170 zdravotních sester. V Karviné zase údajně chystají zrušení 50 lůžek.

Protesty zatím nechystáme

Na snížení počtu akutních lůžek se vláda shodla s kraji, do jejichž správy patří většina nemocnic. Podle odborů je nyní počet akutních lůžek v Česku přepočítaný na jednoho obyvatele zhruba stejný jako v Německu.

Pokud by se musela rušit, měla by být převedena na lůžka následné péče, kterých je nedostatek, míní svaz. Protesty ale zatím nechystá. Nejprve hodlá jednat s asociacemi nemocnic a čeká také na zveřejnění prvních analýz.

„My se zatím budeme snažit vyjednávat. 21.4. máme jednání tripartity, pokud nedospějeme k nějaké shodě a situace se nebude vyvíjet příznivě, přistoupíme k dalším akcím,“ doplnila Žitníková.

Špatné načasování

Odborům nejvíce vadí, že neexistují žádné podklady, na jejichž základě by se mělo o restrukturalizaci rozhodovat.

„Není řečeno, že má být tolik a tolik obyvatel na tolik a tolik lůžek. Chybí základní síť. Na jednání vystoupil bývalý předseda Schlanger a říkal, že ministerstvo chystá projekt, který bude právě potřebu lůžek zkoumat. Bude pokračovat do roku 2013, výsledkem projektu má být právě zjištění, kolik lůžek vlastně potřebujeme. A my mezitím tato lůžka zrušíme,“ argumentovala dále Žitníková.

Léky bez DPH

Odboráři chtějí vládě a ministerstvu zdravotnictví navrhnout, aby osvobodilo léky od DPH. Podle nich by to pokrylo výpadek, který vznikne příští rok plánovaným zvýšením snížené sazby daně z deseti na 14 procent.

„Zatím se počítá, že výpadek bude deset miliard. Pokud by se léky osvobodily od DPH, znamenalo by to pro státní rozpočet výpadek asi sedm miliard korun. To jsou dva kilometry dálnice,“dodala Žitníková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?